Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Ατομικά Προγράμματα
Βάρη

Βάρη
Δεν είναι ανάγκη να είστε επαγγελματίας bodybuilder για να επωφεληθείτε από την προπόνηση με βάρη. Η σωστή προπόνηση από άποψη τεχνικής, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος, να αυξήσετε τη δύναμή σας, να βελτιώσετε την οστική σας πυκνότητα και να «τονώσετε» τους μύες σας.
 
Η λάθος προπόνηση με βάρη από την άλλη πλευρά, όχι μόνο δεν θα σας δώσει όλα τα παραπάνω, αλλά είναι πολύ πιθανό να σας τραυματίσει κιόλας.
 
Παρακάτω συγκεντρώσαμε όσα πρέπει και όσα δεν πρέπει να κάνετε στην προπόνηση με βάρη, έτσι ώστε να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματα και να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού.
 
Το κατάλληλο βάρος. Ξεκινήστε με ένα βάρος το οποίο μπορείτε να σηκώσετε άνετα για 12 με 15 επαναλήψεις. Για τους περισσότερους ασκούμενους ένα απλό σετ των 12 επαναλήψεων με το κατάλληλο βάρος μπορεί να αναπτύξει τη μυϊκή δύναμη το ίδιο αποτελεσματικά με τρία σετ της ίδιας άσκησης. Όσο δυναμώνετε, θα μπορείτε να αυξάνετε σταδιακά το βάρος.
 
Σωστή τεχνική. Μάθετε να κάνετε την κάθε άσκηση σωστά. Όσο καλύτερη τεχνική έχετε, τόσο πιο γρήγορα θα έρθουν τα αποτελέσματα. Επίσης, με άριστη τεχνική στις ασκήσεις δεν θα κάνετε πλούσιο τον ορθοπεδικό σας. Αν δείτε ότι χαλάτε την τεχνική σας, δοκιμάστε να μειώσετε το βάρος της αντίστασης και να θυμάστε ότι η σωστή τεχνική δεν αφορά μόνο τις ασκήσεις, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σηκώνετε τους αλτήρες από το έδαφος ή τις πλάκες με τα κιλά: πάντα με λυγισμένα πόδια. Αν δεν ξέρετε πώς να κάνετε σωστά μια άσκηση, αφήστε τους αυτοσχεδιασμούς και ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.
 
Αναπνοές. Πιθανώς να σας φαίνεται φυσιολογικό να κρατάτε την αναπνοή σας κάθε φορά που σηκώνετε βάρη. Μην το κάνετε. Το κράτημα της αναπνοής μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση στην πίεση του αίματος. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκπνέετε στη «δύσκολη» φάση της κίνησης, όταν σηκώνετε δηλαδή το βάρος, και να εισπνέετε στην εύκολη.
 
Ισορροπία. Η αρμονία είναι το παν στην προπόνηση με βάρη και δεν θα πρέπει να αφήσετε απ’ έξω καμία μυϊκή ομάδα στην προπόνησή σας. Πέρα από το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς λόγω ανισορροπίας δυνάμεων στους ανταγωνιστές μυς (π.χ. γυμνάζετε το στήθος, αλλά όχι την πλάτη, γυμνάζετε τους τετρακέφαλους, αλλά όχι τους μηριαίους), θα κάνει το σώμα σας να φαίνεται μη αρμονικό.
 
Ξεκούραση. Αποφύγετε να προπονείτε τους ίδιους μύες δύο ημέρες συνεχόμενα. Μπορείτε να προπονήσετε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (πλάτη, πόδια, στήθος) σε μια προπόνηση δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα ή να βάλετε ημερήσιες προπονήσεις για συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα μπορείτε να προπονήσετε τα χέρια και τους ώμους, την Τρίτη τα πόδια, την Τετάρτη το στήθος και τους δικέφαλους κ.ο.κ.
 
Body Building

Body Building
Πολλοί στο άκουσμα της λέξης "βάρη", έχουν στο μυαλό τους ανθρώπους (άντρες κυρίως) τεραστίων διαστάσεων ,με εξωπραγματική Αυτή η άποψη αν και εσφαλμένη, δικαιολογείται από την έλλειψη ενημέρωσης ή την μονομερή κι ελλιπή ενημέρωση καθώς επίσης και τις σκηνές που πολλές φορές βλέπουμε να διαδραματίζονται στα γυμναστήρια με επίδοξους "αθλητές- πρωταθλητές" (βλ. άνθρωποι της νύχτας) να κάνουν το παν για να αμαυρώσουν την εικόνα του αθλήματος με λεονταρισμούς και ψευτοθεωρίες.
 
Στην πραγματικότητα τα βάρη υπόκεινται στην σεβαστή κατηγορία του κλασσικού αθλητισμού αφού αποτελούν την βάση για πολλά άλλα αθλήματα. Η εκγύμναση με αντιστάσεις είναι ο θεμέλιος λίθος της φυσικής κατάστασης των αθλητών διαφόρων αγωνισμάτων του στίβου, αθλοπαιδιών (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ) ακόμα και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. 
 
Το πρώτο πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το ΒΒ είναι να ξέρει τι σημαίνει Bodybuilding και γιατί θέλει να ασχοληθεί με αυτό. Να έχει δηλαδή γνώση και αυτογνωσία.
 
Τι είναι το Bodybuilding?
 
Αναλύοντας την λέξη ετυμολογικά,σημαίνει "σωματοδόμηση",χτίζεις το σώμα σου προσπαθώντας να επιφέρεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αρμονική ανάπτυξη μυϊκής μάζας έχοντας πάντα σαν γνώμονα την άριστη φυσική κατάσταση με όλες τις παραμέτρους που την απαρτίζουν (δύναμη,αντοχή,ευλυγισία κλπ).
 
Πολλοί στην βιασύνη τους να δουν αποτελέσματα, ξεχνούν ότι το ΒΒ είναι άθλημα κι απαιτεί κι αυτό πρώτα από όλα να φτιάξεις φυσική κατάσταση για να ανταποκριθείς στις περαιτέρω καταπονήσεις, ακολουθούν λάθος τακτικές οι οποίες στην συνέχεια οδηγούν σε αρνητική ανταπόκριση του σώματος (τραυματισμοί,στασιμότητα,αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά,υπερκοπώσεις) και καταλήγουν τελικά να παρατούν τις προσπάθειες.
 
Το ΒΒ είναι ένα άθλημα που απαιτούνται τεράστια αποθέματα υπομονής, επιμονή, αυτοσυγκέντρωση και ισχυρή θέληση .Για να φτιάξεις ατσαλένιους μύες πρέπει να έχεις πρώτα καταλάβει τι ακριβώς θέλεις από τον εαυτό σου,αν αυτό που θες είναι εφικτό και να το παλέψεις με συνέπεια και σοβαρότητα.
 
Γιατί να ασχοληθώ με το Bodybuilding?
 
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για το καθαρά ερασιτεχνικό ΒΒ, όπου ό,τι κάνεις το κάνεις αποκλειστικά για να είσαι σε μια καλή φυσική κατάσταση, να έχεις θετική αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση. Η εγωπάθεια και η τάση για αυτοπροβολή δεν είναι και οι καλύτεροι σύμβουλοι για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με το ΒΒ.
 
"Γυμναζόμαστε για εμάς κι όχι για τους άλλους"
 
Ουσιαστικά το ίδιο ισχύει και για το αγωνιστικό ΒΒ με την διαφορά ότι εδώ πλέον το αν κάποιος είναι και κατά πόσο κατάλληλος για πρωταθλητισμό και διακρίσεις το διαβλέπει κάποιος τρίτος-ειδικός πάντα- και κατευθύνει ανάλογα τον αθλητή. Η ύπαρξη προπονητή είναι απαραίτητη όχι μόνο για την φυσική προετοιμασία του αθλητή, αλλά και για την ψυχολογική υποστήριξη. Είναι το τρίτο μάτι που βλέπει πιο καθαρά,διορθώνει,ενισχύει κι ενίοτε συνετίζει τα "φουσκωμένα μυαλά"...
 
Personal Training

Personal Training
Για όσους δεν διαθέτουν χρόνο, παρακίνηση και ενέργεια για μια αποτελεσματική προπόνηση, το personal training είναι η λύση. Η υποστήριξη, οι συμβουλές και η ενθάρρυνση σε συνδυασμό με την ασφαλή τεχνική των ασκήσεων θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς τραυματισμούς. Το personal training απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από ηλικία, φυσική κατάσταση, και προσωπικούς στόχους προπόνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως η αποκατάσταση από κάποιο τραυματισμό, η εγκυμοσύνη, ή οι επιβαρύνσεις της υγείας, η προσωπική προπόνηση δεν αποτελεί επιλογή αλλά επιτακτική ανάγκη. Στην Ελλάδα, το επάγγελμα του personal trainer είναι σχετικά καινούριο, και πολλοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει προσωπική προπόνηση.
 
Τι είναι όμως το personal training (προσωπική προπόνηση); Είναι η διαδικασία βελτίωσης της υγείας και της φυσικής κατάστασης ενός ατόμου με ασφαλή, ευχάριστη και αποτελεσματική προπόνηση υπό την καθοδήγηση ενός επιστημονικά καταρτισμένου γυμναστή. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο και αυστηρά εξειδικευμένο τρόπο άσκησης, που σας βοηθά να πραγματοποιήσετε τους προσωπικούς σας στόχους μέσα από την άσκηση, τη διατροφή, την ενθάρρυνση, τις σωστές γνώσεις και τις ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι η άσκησή σας επιφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο.
 
Τι κάνει όμως ο personal trainer; Είναι απαραίτητος ή πολυτέλεια; Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να αποδώσετε στο 100% των δυνατοτήτων σας στην προπόνηση, εάν δεν έχετε μια κάποιας μορφής “επιτήρηση” από εξειδικευμένο personal trainer. Σας έχει τύχει να αναρωτηθείτε εάν αξιοποιείτε σωστά τον χρόνο στο γυμναστήριο; Ο personal trainer θα ασχοληθεί να βρει την καλύτερη πληροφόρηση γι ‘αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει, ενώ εσείς απολαμβάνετε ξέγνοιαστα την προπόνησή σας και τις βελτιώσεις. Θα σας εκπαιδεύσει στις ασκήσεις αλλά και στον τρόπο προσέγγισης του εκάστοτε στόχου. Θα σας δώσει κίνητρο να κάνετε την γυμναστική τρόπο ζωής. Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ό,τι χρειάζεστε για να προπονηθείτε σωστά, αποφεύγοντας επικίνδυνες καταπονήσεις του σώματος.
 
Ο personal trainer δεν ασχολείται την μια ώρα προπόνησης του πελάτη του μόνο και μόνο να τον βοηθάει με τα βαράκια, να τον εμψυχώνει και να είναι μια ευχάριστη παρέα όσο θα γυμνάζεται. Εργάζεται στο σπίτι για να είναι έτοιμος στην πραγματοποίηση της προπόνησης η οποία θα προσφέρει αυτό για το οποίο αμείβεται. Ο personal trainer επαναπροσδιορίζει τις εντάσεις και τον όγκο της προπόνησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην υπάρχει στασιμότητα στα αποτελέσματα. Είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας, που σας βοηθά να υλοποιήσετε τους προσωπικούς σας στόχους Fitness, μέσα από εξειδικευμένες γνώσεις, συμβουλές για την άσκηση και τον έλεγχο του βάρους, ψυχολογική παρακίνηση και υποστήριξη, και διαρκή καθοδήγηση.
 
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:
  • Ο Personal Trainer είναι ένας επαγγελματίας που βρίσκεται πάντα δίπλα σας. Ο Personal Trainer έχει αποκλειστικό στόχο την σωστή σας άσκηση, ανεξάρτητα από την ηλικία σας ή την φυσική σας κατάσταση.
  • Ο Personal Trainer διαθέτει την εξειδικευμένη εκπαίδευση που απαιτείται για να σας βοηθά να γυμναστείτε σωστά, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τον εξειδικευμένο εξοπλισμό.
  • Η εξατομικευμένη προσοχή του Personal Trainer στην προπόνησή σας αποτελεί ασπίδα που σας προστατεύει από λανθασμένες κινήσεις και τραυματισμούς, ιδίως σε περίπτωση που συντρέχουν συγκεκριμένοι ιατρικοί λόγοι.
  • Η συνεχής παρακίνηση και ενθάρρυνση θα σας προσφέρει ψυχολογικά κίνητρα που θα απογειώσουν την προπόνησή σας με τον Personal Trainer επιτυγχάνετε μέγιστα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο.